Bunny, een rasechte langoor, thuis in Herfelingen

Hieronder vindt u de toespraak terug. Naast de traditionele toespraken mochten de talrijke aanwezigen genieten van de optredens van De Ware Broeders, Kokher met oa. het Bunny-lied en als verrassingsact Sansiveria. Patrick Devos verraste menig inwoner met zijn lekker Bunny-bier. Ook bakker Ludo Vansnick verwende onze inwoners met meer dan 500 bunny-koeken. Dat Herfelingen een sociale, volkse en fijne leefgemeenschap is heeft het andermaal bewezen. Een waar genot!

Hieronder vindt u de toespraak terug. Voor de fotoreportage klik hier.

P1010062

P1010065

Beste langoren, beste vrienden, geachte aanwezigen,

Vandaag zetten we dankzij de medewerking van al onze inwoners en zovele andere sympathisanten een verdere stap in ons beleid door een dorpscentrum van onze hoofdgemeente Herne te verfraaiien.
Verfraaiien doe je met respect voor de omgeving, met oog voor het functionele en mogelijks met een verwijzing naar wat vroeger was. Niet zomaar diende onze gemeente haar kandidatuur in voor de wedstrijd kunst op komst, een organisatie van het provinciebestuur en Radio2. De Bunny, een langoor, en dus een rasechte Herfelingenaar, zou aan onze gemeente worden toegewezen. En gerechtigheid geschiedde. Dankzij de inzet van onze schepen voor cultuur, de voorzitter van de cultuurraad, onze dierbare en kostbare personeelsleden, alle collega’s schepenen en ik ga door want moet ze vernoemen, in de studio: Kokher, Monique Faveyts, bakker Ludo Vansnick en coach Thomas Van den Hoof. Hier ter plaatse: de ware broeders, de school De Regenboog, de bakker, Olympia, de zoeten inval en de talrijke verenigingen en inwoners van onze gemeente. Met hen allemaal zijn we erin geslaagd dit hedendaags kunstwerk binnen te halen en hebben we in prime-time Herfelingen via Radio2 op de kaart gezet. Zeer sportief opgevat dien ik te danken: de gemeenten Dilbeek en Grimbergen, alsook voor hun aanwezigheid hier vandaag.

Maar wat ons tot winnaar heeft gebracht: is de kracht van onze kleinschaligheid.

Ik herinner mij heel goed mijn woorden bij de opening van Zonnestraal: “Hier in Herfelingen komen de bewoners terecht in een mooie, fijne en vooral kleine leefgemeenschap. Hier gaat een deur open die toegang geeft tot een ruimte die niemand uitsluit.” Wel Zonnestraal krijgt er naast onze lindeboom een konijntje bij, ééntje om te koesteren. En als ik het aan de bewoners mag vragen: laat den dezen hier niet in zijn holleken kruipen of we zitten met een serieuze wegverzakking.

Wij danken Radio 2 en de provincie Vlaams-Brabant om ons de kans te hebben gegeven om als kleine gemeente een dergelijk waardevol kunstwerk te laten aanschouwen. Met een waarde van 17000 euro en een gelijkwaardige financiële inspanning voor de inrichting is onze gemeente weer iets rijker. We danken dan ook voor de inrichting van het pleintje Cedric Desmarets die met zijn ontwerp ons sinds dag 1 een stap voorop heeft gezet in de wedstrijd, tuinaannemer Bart Nerinckx en Frans Vandenbosch. Wij hebben geen enkel risico genomen omdat we weten hoe dierbaar deze lindeboom wel is.

De Bunny is een hedendaags kunstwerk, dat weliswaar niet door iedereen evenfel gesmaakt zal worden, maar waar Herfelingenaren iedereen met open armen zullen ontvangen in de nabijheid van onze kerk. Nicolas, zowel de grootste aanbidder, als de grootste tegenstander zal uw beeld koesteren, omdat het refereert naar zijn verleden, omdat het voor ons symbool staat voor de kracht van zijn mensen, zijn langoren; de kracht van dit dorp! We zijn fier op uw werk en menen dat u dit ook zo ervaart.

Beste mensen, we zijn trots op dit stukje vereeuwiging van de geschiedenis van ons dorp. Moge menige bezoekers weten hoe fraai, hoe sociaal en hoe volks Herfelingen wel ooit is geweest en hoewel dit, vandaag de dag, steeds moeilijker wordt, nog altijd is.

Proficiat iedereen, dank voor al die inspanningen. Proficiat Herfelingen! We hebben het toch maar weer eens geflikt!